Gulden, de voordelen ten opzichte van de Euro.

Gulden, de voordelen ten opzichte van de Euro.

Mensen zijn gewoontedieren en blijven het liefst dingen gebruiken waarmee ze al bekend zijn. Dus waarom zou je Gulden gaan gebruiken? We hebben de Euro toch al? In dit stukje tekst wil ik de voordelen van Gulden t.o.v de Euro de revue laten passeren.

Praktische zaken:

Het grote voordeel is dat je Guldens rechtstreeks naar anderen kunt sturen, waar dan ook ter wereld, net zo makkelijk, snel en goedkoop als een email. Zonder tussenkomst of afhankelijkheid van derden, 24/7 en 100% veilig.

Om deze redenen sluit Gulden als betalingsmethode perfect aan bij het digitale tijdperk waarin we leven en biedt het grote voordelen ten opzichte van andere valuta en betalingsmethoden. Want PayPal, creditcards, internetbankieren enzovoort zijn in vergelijking met Gulden traag, duur, inefficiënt en je blijft daar afhankelijk van een autoriteit of organisatie (die bovendien een commercieel belang heeft). Ook zijn dit soort diensten lang niet overal ter wereld beschikbaar. Gulden werkt wereldwijd, direct, en onafhankelijk.

Kosten Overboeking

Een betaling van een bepaald bedrag van Nederland naar waar ook ter wereld kost slechts 0,01 Gulden (nu, april 2017, €0,0003), is de transactie op het moment van verzenden direct bij de ontvangende partij beschikbaar en kan op elk moment van de dag uitgevoerd worden.
Een transactie via een bank van Amsterdam naar Rotterdam kan alleen tijdens kantooruren verwerkt worden en kost daarom gemiddeld 24 uur. Maar als er een weekend en/of feestdagen tussen zitten kan dat oplopen tot meerdere dagen. Daarbij vereist de transactie ook dat beide partijen een bankrekening hebben waarvoor een bijdrage betaald moet worden.  Een standaard bankrekening kost al gauw €40,00 per jaar. Maar daarnaast zijn er heel veel verborgen kosten die door winkels/webshops vaak doorberekend worden in de verkoopprijs. Een pinbetaling bijvoorbeeld kost €0,21 per transactie, een iDEAL-betaling kost minimaal €0,39 en een creditcard betaling kost minimaal 1,5% van het te betalen bedrag. Om over PayPal en dergelijke maar niet te praten.
Als je een internationale betaling wil verrichten wordt het helemaal lastig en duur. Binnen Europa kan het nog met een SEPA overschrijving maar naar de VS of Australië wordt het een ander verhaal en kostenplaatje.

Microbetalingen

Door de lage transactiekosten van Gulden is het uitermate geschikt om zogenaamde micro betalingen te doen zoals een broodje of kopje koffie op de hoek, een snelle boodschap op de markt, automatiekverkoop, parkeergeld enzovoort. Overal waar het om kleine bedragen gaat van een paar centen tot een paar Gulden (Euro). Maar ook de andere betalingen zoals aankopen bij webshops, geld overmaken naar familie in het buitenland en het gewoon boodschappen doen in de supermarkt zijn gebaat bij die lage transactiekosten.

Veiligheid

Gulden is ook veiliger dan de Euro, er kan niet mee worden gefraudeerd, valsmunterij is onmogelijk. Tevens kun je “Guldens” backuppen of op meerdere plaatsen tegelijk bewaren en beheren. Gulden werkt geheel digitaal en daarom is het ook mogelijk om met je telefoon te betalen. Je telefoon is tegelijkertijd je portemonnee. Die portemonnee kun je ook linken aan je PC zodat je met je PC de Guldens op je telefoon kunt beheren. Mocht je telefoon gestolen worden, dan kun je via je PC de Guldens in je portemonnee op de telefoon direct naar een veilig adres sturen. Naast je mobiele wallet kun je ook nog andere accounts aanmaken in de portemonnee op je PC. Hiermee krijg je een vrijheid van handelen die veel meer biedt dan de simpele lopende en spaarrekeningen van de banken.

Terugstorten

Een transactie met Gulden is direct onomkeerbaar. Dat wil zeggen dat een verkoper zeker kan zijn van de betaling. Vergelijk dit met de tijd die het kost voordat een creditcard- of banktransactie onomkeerbaar wordt. Deze kunnen herroepen, betwist en/of gestorneerd worden of anderszins teruggedraaid worden. Bij creditcard betalingen heeft men daar tot wel zes maanden de tijd voor. Gulden wint het dus ruimschoots qua onomkeerbaarheid. Dat geeft een ontvanger van Guldens zekerheid.

Onafhankelijkheid

Een groot en wezenlijker voordeel van Gulden is onafhankelijkheid. Met Gulden ben je baas over je eigen geld en betalingsverkeer: niemand controleert je, niemand kan je rekening blokkeren of er beslag op (laten) leggen enzovoort.

Nog veel belangrijker is dat Gulden los staat van banken. In het huidige Euro geldsysteem hebben de banken een enorme macht en dan bedoelen we niet eens de centrale banken maar de gewone handelsbanken, want zij hebben het recht om geld te scheppen en dat doen ze dan ook in ruime mate. Banken pompen geld in de economie in de vorm van schulden. Als je hier meer over wilt weten zoek dan even op internet naar “geldschepping”.
Vanwege dit eigenzinnige systeem is het de banken er alles aan gelegen om alsmaar meer kredieten en schulden in het leven te roepen, met als gevolg de bankencrisis in 2008 waar we nog steeds de gevolgen van hebben en waarvan ook niet geleerd is want het systeem blijft gewoon bestaan en er verandert niets.

Decentraal

Gulden wordt niet beheerd, uitgegeven, of bestuurd door een bank, bedrijf, overheid, organisatie, persoon, of een willekeurige andere autoriteit. Het is ook niet gebonden aan een bepaald land of regio, maar is wereldwijd toepasbaar. Het is decentraal en dus is Gulden eigenlijk eigendom van iedereen die er gebruik van maakt.

Waardevast

Gulden kan een einde maken aan het monopolie dat banken over ons geld en betalingsverkeer hebben, en deze zeggenschap terugbrengen naar de mensen zelf, de eigenlijke gebruikers en eigenaren van het geld. En dus ook niks geen graaicultuur meer.

Daarbij is er ook een belangrijk voordeel van Gulden tegenover Euro’s, de onmogelijkheid om meer Guldens bij te “drukken”. Dit privilege kan in de Euro-wereld misbruikt worden door de overheid, met inflatie ten gevolg. In de bijna honderd jaar dat er in de (westerse) wereld in meer of mindere mate met fiduciair geld wordt gewerkt heeft er overal een zeer aanzienlijke geldontwaarding plaatsgevonden. Dit is bij Gulden niet mogelijk. Daar staat het aantal munten vast. Per dag komen er 57600 Guldens bij en zo wordt in 2075 het maximale aantal van 1680 miljoen Guldens bereikt.

Die onafhankelijkheid van Gulden ten opzichte van de overheid is niet alleen een voordeel in landen met onderdrukkende regimes, ook bij ons wordt de behoefte hieraan steeds groter. Denk aan alle berichten over overheidsdiensten die van alles in de gaten houden, betalingsgegevens van Europeanen die door de NSA worden bespioneerd enzovoort. En hoewel de Gulden blockchain openbaar is, is het toch een stuk lastiger om transacties van Gulden te volgen.

Aat de Kwaasteniet en Guldentest 19­/04­/2017
geïnspireerd o.a. door teksten op http://cryptogeld.net/

Lees ook: De verschillen tussen Gulden en Bitcoin.

Reageren is niet mogelijk.