Guldenkoers explodeert, zit er meer in het vat?

Guldenkoers explodeert, zit er meer in het vat?

De maand juni begon voor houders van de Gulden cryptomunt erg goed. Ze zagen de waarde van een kleine zes cent in een paar dagen meer dan verdubbelen naar dertien eurocent. Fijn rendement! En dat was sinds begin maart al de zoveelste keer dat de koers op gezette tijden flinke sprongen maakte. Waar het een paar maanden terug nog met stapjes van tienden van centen ging, gaat het inmiddels met hele centen tegelijk. Waar eindigt dit? Zit er meer in het vat? Kun je erop anticiperen of moeten we de AFM maar geloven. Die waarschuwt voor doemscenarios, terwijl ze zelf middels de ECB elke maand 80 miljard in de Euro pompen! Ach, wij van WC-Eend, zullen we maar zeggen.

Maar goed, het is toch wel interessant om eens stil te staan bij Gulden. Waarom stijgt die koers al maanden, en belangrijker, waarom zou je moeten verwachten dat ie doorgaat met stijgen?

Laten we eerst eens in de Gulden duiken. Wat is Gulden, waar staat ie voor en waar wil men naartoe?

Gulden is digitaal geld op basis van de blockchain techniek, ook wel een cryptocurrency genoemd. Veel mensen denken dat blockchain hetzelfde is als cryptocurrency, maar het zijn wel degelijk twee afzonderlijke dingen. Waar de blockchain de rails is, is de cryprocurrency het treintje op de rails. Dat je ook verschillende wagons op die rails kunt zetten is dan ook evident. Zo kun je op het Gulden blockchain netwerk ook andere toepassingen bedenken. Zoals apps die van het netwerk gebruik maken, maar daarover straks meer.

Copy-Paste

Even terug naar het Gulden treintje. Gulden is bedacht door Rijk Plasman en is een decentrale valuta, dat betekent dat niemand eigenaar is van Gulden. Ook Rijk niet. En als Rijk of andere leden van het ontwikkelteam ermee zouden stoppen, gaat het treintje gewoon verder. Dit kan omdat Gulden open-source is. De code is openbaar. Kan dan niet iemand even copy-paste doen en zijn eigen muntje beginnen? In theorie zou dat kunnen, alleen in de praktijk is dit zeer moeilijk. Ten eerste is dit enorm tijdrovend. Iemand die aan software-ontwikkeling doet of ermee te maken heeft weet wat ik bedoel. Aan de andere kant moet je ook de kunde hebben om de blockchain te kunnen programmeren. En dat laatste is wereldwijd, nu ook banken en overheden massaal blockchain programmeurs aantrekken, een schaars goed geworden.

Visie

Gulden is vooral bedoeld om mee te betalen, bijvoorbeeld in winkels, restaurants, online en tussen familieleden. En dat alles grenzeloos, snel en veilig. Omdat je zelf je geld beheert is het ook veel goedkoper dan een bankrekening aanhouden met alle kwartaal- en betaalkosten van dien.

Mensen vergeten vaak voor het gemak dat je voor je betaalrekening gewoon elk kwartaal een bedrag naar je bank moet overmaken. Omdat dit veelal automatisch wordt afgeschreven merk je er niet zoveel van. Slim bedacht van die banken. Maar dat kan anders! Namelijk helemaal niets betalen om je geld veilig te bewaren. Gewoon zelf je geld beheren op de blockchain. En welk treintje je daarvoor kiest is natuurlijk aan jou, maar gezien de ontwikkelingen is Gulden daarin een prima keuze.

Er zit dus geen bank meer tussen, is dat wel veilig dan?

Ja, zo veilig als je zelf bent. Als je geld op de blockchain bewaart staat dat wereldwijd op heel veel computers geregistreerd. Al die computers controleren elkaar, er kan dus niet mee gefraudeerd worden. Geen Ice-Save of Malta taferelen dus! Alleen met je speciale herstelzin/sleutel kun je erbij. Deze sleutel bestaat uit twaalf woorden en staat in je betaalapp, de wallet. Het goed opslaan van deze sleutel is cruciaal. En hoe beter je hem bewaard, hoe veiliger je geld. Dus, waar je voorheen de bank betaalde om je ‘sleutel’ te bewaren, met alle corruptie, risico’s en bankschandalen er gratis bij, kun je het nu zelf doen. Geeft toch een veel fijner idee, het gewoon even zelf regelen!

Zijn er meer voordelen om Gulden te gebruiken?

Nou, heb je even…

Laten we beginnen met dat het naast veilig ook gewoon super snel is. Als je Guldens overmaakt, staat het binnen seconden bijgeschreven. Dus ook in het weekend een up to date saldo, maar ook gewoon wereldwijd! En dat dus tegen nul kosten! Ooit al eens geld naar het buitenland overgemaakt. Buiten dat het dagen duurt, rijzen de kosten de pan uit. Honderd Euro overmaken naar Amerika kost bij de reguliere banken al gauw vijfentwintig Euro aan transactie- en administratiekosten. En waarom? Omdat iemand toch die hoge salarissen moet betalen, logisch toch.

Maar laten we eerlijk zijn, ook Gulden kost een beetje geld. Bij elke transactie wordt een kleine ‘fee’ gerekend. Dit is in de orde van centen. Deze ‘fee’ wordt verdeeld onder de mensen die hun computers wereldwijd inzetten om het Gulden netwerk in de lucht te houden, de ‘miners’. Wel zo fair dus.

Een vergoeding dus, maar blijft die in de toekomst wel zo laag dan? Je ziet inderdaad dat bij bijvoorbeeld Bitcoin de fees de pan uitrijzen. Vergoedingen ter grootte van  hele Euro’s zijn daar heel normaal tegenwoordig. In feite is Bitcoin daardoor als betaalmiddel oninteressant geworden. Stel je wilt een ijsje kopen in de stationswinkel voor drie Euro, dan komt er al gauw 2 Euro aan kosten bij. En dan heb je ook nog eens grote kans dat je betaling pas overgeboekt is als het ijsje al lang en breed gesmolten is. Gulden is daarop voorbereid. Niet alleen is de transactiecapaciteit vele malen groter, er is van begin af aan rekening mee gehouden. Visie noemen ze dat bij Gulden. Alles staat in het teken om van Gulden een makkelijk en regulier betaalmiddel te maken. Het uiteindelijke doel is om er gewoon bij de lokale supermarkt mee te kunnen betalen. Het leuke is dat dat ook op steeds meer plekken kan.

Ondernemers opgelet

Ik noemde het al kort hierboven, Gulden wil graag een laagdrempelig betaalmiddel worden waarmee je wereldwijd overal mee kunt betalen. Momenteel zijn er circa 55’000 Guldengebruikers. En dat aantal groeit steeds sneller. Waar het voor de gebruiker nagenoeg gratis is, hangen er ook voor de ondernemer grote voordelen aan het ontvangen van Guldens.  Ik hoef een ondernemer niet uit te leggen wat zijn maandelijkse kosten voor de pinapparatuur is. Of de kosten voor een iDeal betaling. Gulden kent die kosten niet. Maar hoe fiets je dat als ondernemer aan? Simpel. Gulden werkt op heel veel vlakken nauw samen met de betaalprovider Nocks BV. Binnen een paar stappen kun je je daar als ondernemer aanmelden en de gratis app downloaden. In de app geef je op hoeveel de klant moet betalen in Euro’s. De app toont daarop automatisch het bedrag in Guldens met een QR code. De klant scant met zijn telefoon deze code en de transactie is rondt. De ondernemer krijgt van Nocks netjes een overzicht van de transacties voor zijn boekhouder. Voor deze service wordt er ook hier alleen voor de transactie een paar Eurocent berekent, dus verder geen kosten! Daar kan geen bank tegenop.

Zijn er dan al bedrijven die met Gulden werken?

Kort? Ja! Zo kun je bijvoorbeeld met Guldens (filmpje) bij Taxi Noord in Groningen betalen, een drankje doen op Curaçao of een broodje bij Subway in Leeuwarden afrekenen. 

Maar ook de grote zakelijke internetprovider Xenosite werkt samen met Gulden. Het aantal acceptanten groeit steeds sneller. En dat is natuurlijk nog niet alles, je kunt met de app ook gewoon met Guldens betalen bij de duizenden Bitcoin acceptanten. Gewoon Bitcoin QR code scannen, klaar. En mocht je nou geld willen overmaken naar je energieleverancier dan is dat ook geen punt. Vul het IBAN nummer in en gaan.

Community

Gulden kent een open community die bekwaam en behulpzaam is allerlei vragen te beantwoorden, desnoods in het engels, frans en duits. En de app is inmiddels ook beschikbaar in het koreaans en chinees om maar een paar talen te noemen.

Nu we het toch even over de community hebben. Hier zomaar een quote die ik vandaag voorbij zag komen:”Die transparantheid en duidelijke visie spraken me inderdaad ook al aan om Guldens te kopen.” . Vooral mensen die bekend zijn met cryptomunten en al het een en ander geprobeerd hebben zijn enthousiast en roemen het gebruiksgemak en snelheid van Gulden.

Het kan heel erg verleidelijk zijn om al je spaargeld in Gulden te stoppen, maar de community waarschuwt daar keer op keer voor. Beleg alleen maar met geld wat je echt kunt missen. Niet omdat men er geen vertrouwen in heeft, maar meer omdat men een hype probeert te voorkomen. Gulden maakt dan ook zelf geen reclame of iets dergelijks, al is de community zelf wel erg druk bezig Gulden op een eerlijke en deugdelijke manier onder het voetlicht te brengen. Mensen informeren, hun eigen keuzes laten maken, daar gaat het om.

Toekomst

Waar gaat Gulden naartoe. Moet ik investeren? De hamvraag uiteraard. Meestal gesteld door mensen die snel rijk willen worden. Laat Gulden nou net anders zijn dan het gros van de cryptomunten. Veel van de cryptomunten zijn sterk gelinkt aan de Bitcoin koers. Stijgt Bitcoin, steigen die munten en andersom. Het unieke van Gulden is dat er een hele grote groep mensen is die wel Gulden gebruiken maar nog nooit in Bitcoin gehandeld hebben. Dat komt omdat je Gulden rechtstreeks via Nocks (in de app) kunt aanschafen. Gulden heeft dus veel meer zijn roots in de Euro koers dan in de Bitcoin koers. Dit wordt steeds sterker nu dat er ook binnenkort twee Euro-Gulden beurzen geopend gaan worden. Handelen via bitcoin is dan helemaal voltooid verleden tijd. Uiteraard zal het nog wel mogelijk zijn maar niet meer de hoofdtoon zetten. Andere uitwerking hiervan is overigens, en dat zie je steeds sterker, dat wanneer Bitcoin weer eens in prijs naar de afgrond duikelt, de Gulden stabiel blijft en zelfs stijgt! Gulden functioneert steeds meer als veilige haven voor crytogebruikers, zoals goud dat voor de aandelenhandel is.

Nocks zeg je?

Hoe betrouwbaar is dat Nocks eigenlijk? En waarom word er een kopie van je id gevraagd als je voor hogere bedragen wil kopen/verkopen?

De reden dat je je ID kaart moet opgeven is dat bedrijven die met geld omgaan aan strenge regels moeten voldoen. De ID check zorgt er onder andere voor dat Nocks niet gebruikt kan worden voor witwas praktijken of andere louche zaken. Daarmee proberen we Gulden nog veiliger te maken. Geen Bitcoin taferelen dus.

Overigens zijn blockchain rekeningen niet anoniem wat heel veel mensen denken. Iedereen kan zien wat er op je rekening staat, heel transparant. Het is echter wel moeilijk om te achterhalen van wie een rekeningnummer is, dat dan weer wel. En om dat nog moeilijker te maken geeft je wallet na elke transactie automatisch een nieuw rekeningnummer uit, waarbij de oude uiteraard nog steeds te gebruiken is. Beetje technische maar voor sommige gebruikers wellicht leuk om te weten.

Roadmap

Gulden kent een indrukwekkende roadmap voor ontwikkelingen. De apps en achterliggende technieken worden continue verbeterd en verder geperfectioneerd. Zo ook het Gulden netwerk en de ontwikkelingen bij Nocks.

Gulden ontwikkelingen

Er bestaat een roadmap voor nagenoeg alle grote dingen die men nu aan het ontwikkelen is. Ik noem even PoW2. Dat is een grote software update die eraan zit te komen. Deze update maakt Guldentransacties niet alleen ongekend veel sneller, maar ook nog veel veiliger. Dat wordt bereikt door het zogenoemde ‘witnessen’. Dit houdt in dat je straks een deposito rekening kunt aanmaken in de Gulden app. En als een goede depositorekening betaamt, ontvang je rente op deze rekening. De volgende vraag is uiteraard, waar komt deze rente vandaan, en hoe hoog is ie dan. Simpel. Eerder sprak ik al van transactiekosten. Bij elke overboeking wordt er een klein bedrag ingehouden voor het onderhouden van het Gulden netwerk. Dit ging tot voor kort voor de volle honderd procent naar de ‘miners’. Met de softwareupdate en dus het witnessprogramma wordt er nu van de transactiekosten twintig procent gereserveerd om de rent op de deposito’s van te betalen. Hoeveel rente c.q. vergoeding je ontvangt hangt er een beetje van af voor hoe lang je je Guldens vastzet, variërend van een maand tot max drie jaar, en hoeveel je vastzet. Kleine schatting is dat het ongeveer twee procent zou kunnen opleveren. Ook hier is Gulden een betere keuze dan je geld bij de reguliere banken stallen. Maar hoe komt het nu dat hiermee het netwerk nog veiliger wordt? Dit is iets technischer, maar het komt erop neer dat de depositohouder mee gaat helpen, automatisch dan, om het netwerk in de gaten te houden. Daarvoor moet de deposito-app wel dag en nacht met internet verbonden zijn. Een klein computertje als een Rasberry PI is daarvoor al voldoende.

Andere Toepassingen

Zoals al aangegeven is Gulden maar een van de vele treintjes op de Gulden blockchain. Er passen er nog veel meer op de rails. En daar is momenteel Nocks erg druk mee bezig. Afzonderlijke apps die helemaal niets met Gulden an-sich te maken hebben staan in de steigers momenteel. En in November gaan we daarvan waarschijnlijk de eerste zien verschijnen. Denk aan bijvoorbeeld een app voor concertkaartjes. Nooit meer de angst te hebben een vals kaartje via Marktplaats te kopen, want via de blockchain ‘weet’ het kaartje zelf dat ie echt is. En zo zijn er nog ontelbaar veel voorbeelden waarbij de rails die er nu ligt benut gaat worden.

Sonic

Maar ook Gulden rangeert voor op een mooie toekomst. Vandaag bracht Rijk het volgende naar buiten: Bij de meeste (voor zover ik weet alle) crypto zit dat hele blockchain systeem niet heel efficient in elkaar, er worden bijvoorbeeld veel lege blocks gemined (dus gewoon zonder transacties erin). Of snelheid van transacties wordt bereikt met gewoon meer blocks (belachelijk). Met PoW2 wordt daar al veel echt van opgelost, maar we zijn met nog iets bezig… Intern heet het Sonic, het is een efficient en snel synchronisatie systeem. Bij de eerste versie hiervan proberen we de synchronisatie onder een uur te krijgen en bij volgende versies dus nog veel korter.
Wij zijn overigens erg bezig met dat soort lange termijn ontwikkeling, het moet allemaal sneller, beter. Niet zomaar korte termijn functies toevoegen voor hype en vervolgens wordt alles op lange termijn trager of loopt het zelfs vast.

Sonic dus. Als men nu de eerste keer de app c.q. wallet installeert vindt er een synchronisatie plaats met de blockchain. Deze is bij Gulden circa 600 MB groot. Dit is klein in vergelijk met Bitcoin’s 119 GB. Zo’n eerste synchronisatie duurt desondanks een aantal uur. Middels ‘Sonic’ poogt men ook dit probleem bij Gulden op te lossen.

Tot slot

Bitcoin was de eerste, iets met remmende voorsprong, de stoomtrein zoals je wilt, waarbij Gulden de magneetzweefbaan is.

Is Gulden een investering waard? Laat ik het zo zeggen: Het gaat vroeg of laat een keer opvallen dat er een munt is die voorop loopt op ontwikkelingen……

Reageren is niet mogelijk.